Jean Neuhaus, bedenker van de praline

Het verhaal begint in 1857

Jean Neuhaus verhuist naar Brussel en opent een apotheek in de prestigieuze Koninginnegalerij. Jean Neuhaus omhult zijn medicijnen met een laagje chocolade – gekend voor zijn voedingswaarde en energetische kwaliteiten – om ze een betere smaak te geven. Naast zijn geneeskundige suikerwaren biedt hij samen met zijn zoon Frédéric ook bonbons aan – onder andere chocolaatjes met vanille – die steeds meer succes hebben. In 1895 richten ze samen de Confiserie et Chocolaterie Neuhaus-Perrin op.

1912, een mijlpaal

Nadat Jean Neuhaus junior de chocoladezaak van zijn vader heeft overgenomen, creëert hij in 1912 de praline: een bonbon omhuld met een dun laagje chocolade. Zijn vrouw Louise Agostini ontwerpt in 1915 het pralinedoosje. Dat wordt de typische verpakking van de Belgische chocoladebonbon. Het is meteen een groot succes. De winkel in de Koninginnegalerij krijgt beroemde klanten over de vloer, koning Leopold II en de prins van Wales om er maar een paar te noemen.

Vandaag

Vandaag – 100 jaar later – is de expertise van de meester-chocolatiers van Neuhaus terug te vinden in tientallen pralines. Van een aantal ervan kunnen de Belgen al vele generaties lang genieten. De Neuhaus pralines zijn onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van België. Bijvoorbeeld de Bonbon 13, de Astrid (vernoemd naar koningin Astrid), de Manons Suiker, Vanille en Koffie zitten nog steeds in het Neuhaus assortiment – hun recept is sinds 1937 onveranderd. Caprice en Tentation zijn de absolute bestsellers van Neuhaus. Deze twee iconische pralines werden in 1958 gecreëerd, het jaar van de Wereldtentoonstelling in Brussel. Ze combineren een krokante nougatine met verse room of een ganache. De praline ‘Albert’ die werd gecreëerd naar aanleiding van het huwelijk van de toekomstige koning Albert II en prinses Paola, wordt vandaag nog altijd door velen gesmaakt.
Originele creaties zorgen ervoor dat de traditie wordt verdergezet. Ze vernieuwen de expertise en maken van de praline een hedendaags product dat evenwel trouw blijft aan de essentie: een chocoladebonbon die je kiest volgens je persoonlijke smaak en volgens je wensen van het moment.

Sinds 2000 is Neuhaus erkend als gebrevetteerd Hofleverancier van België. Een erkenning van de passie en uitmuntendheid van het merk.

 


Ontdek onze andere merken