Maison Dandoy

Maison Dandoy: Overheerlijke Belgische trots

Het familieverhaal van Maison Dandoy

In het hartje van Brussel opende over-over-over-grootvader Jean-Baptiste in 1829 de eerste Dandoy-bakkerij. Honderdnegentig jaar later is de Dandoy-dynastie er nog steeds een gevestigde waarde. Jean-Baptiste leerde het vak aan zijn zoon, die het op zijn beurt doorgaf aan zijn dochter en haar man, die de ambachtskennis op hun beurt ook weer doorgaven.

Het belang van verse en natuurlijke ingrediënten

Door de strikte rantsoenering van de bloemvoorraden tijdens Wereldoorlog II, kon Maison Dandoy enkel nog maar de knapperige biscotte sucrée maken. De tijden waren hectisch en het was niet altijd even makkelijk om draaiende te blijven, maar zelfs toen de oorlog gedaan was, werd er nog drie jaar gewacht voor alle huisspecialiteiten terug werden gemaakt. Toen pas waren de beschikbare ingrediënten opnieuw kwalitatief genoeg voor Maison Dandoy.  

Door de jaren heen zijn er verschillende nieuwe filialen geopend, maar Maison Dandoy heeft altijd vastgehouden aan de principes die hen groot hebben gemaakt: familie, kwaliteit, traditie en ambacht. Enkele jaren geleden kreeg het merk een volledige rebranding en stapte de zevende generatie in de zaak. Vol grootste plannen, maar vastberaden om de traditionele recepten te blijven volgen!

Van tijdloze ambachtelijke speculoos…

Het heerlijke speculoos-recept van Maison Dandoy dat tot op de dag van vandaag gebruikt wordt, komt rechtstreeks van Jean-Baptiste. Er wordt nog steeds gewerkt met echte boter, bruine suiker en handgemaakte houten mallen. Naast de klassieke speculoos met kaneel en kruidnagel, worden er ook speculooskoekjes met vanille en met handgemaakte chocolade gemaakt. Heerlijk als tussendoortje, verkruimeld over pudding, gedopt in een tas goede koffie,… 

En een verscheidenheid aan overheerlijke, handgemaakte koekjes…

De handgemaakte koekjes van Maison Dandoy zijn smaakbommetjes. Van de klassieke krokante giant cookies tot crispy biscuits met smaken als gezouten boter met karamel, chocolade met appelsien en gember, tot kattentongen, palmharten, florentijnkoekjes en shortbread koekjes met limoen-, pistache-, of chocoladesmaak. Er is voor ieder wat wils. Het geheim? Liefde en ambacht.

Tot verrukkelijke pains sucrés

Wist je dat de naam Pain à la Grecque in de 16e eeuw het lievelingseten was van monniken die nabij het kanaal of ‘Grecht’ woonden? Iemand heeft ooit ‘Grecht’ fout vertaald naar ‘Greque’, vandaar de exotische term. Maison Dandoy’s traditionele Pain à la Grecque is een echte specialiteit. Psst… Opgewarmd zijn ze blijkbaar nóg lekkerder. De bakkerij maakt ook verschillende heerlijke soorten peperkoek en brioches. Begin al maar te watertanden.

Zondagsbrunch, iemand?

Kom de ambachtelijke specialiteiten van Maison Dandoy ontdekken in The Belgian Chocolate House!

One Comment

  1. anny ravijts

    Dandoy, er gaat niets boven DANDOY !!!!!!!!!!!!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.