Geboren in de chocolade

Het verhaal begint met een man die verliefd werd op chocolade en de droom van een Brusselse familie om hun passie en metier met de wereld te delen.
In 1926 start vader Pierre Draps met het maken van pralines bij hem thuis in Brussel. Daar installeert hij zijn chocoladeatelier. Na de dood van vader Pierre in 1937 wordt zoon Pierre de creatieve kracht achter het bedrijf. Pierre junior stapt in de voetsporen van zijn vader. Hij verfijnt zijn kennis en expertise en vertrouwt op zijn gevoel voor innovatie om heerlijke nieuwe chocoladerecepten te bedenken.

“ Ik ben geboren in de chocolade …
Ik raakte compleet in de ban van chocolade en heb mijn hele leven gewijd aan deze kunst.
Ik leefde in een prachtige droom.
 ”

godiva Pierre DrapsPierre Draps Jr. (1919 – 2012)

De naam Godiva is een idee van Joseph Draps, de broer van Pierre junior. Zijn vrouw Gaby heeft zo’n lang en glanzend haar dat haar kapper de bijnaam ‘Lady Godiva’ voor haar bedacht. Volgens een Engelse legende uit de elfde eeuw protesteerde Lady Godiva tegen de buitensporige belastingen die haar echtgenoot Lord Leofric aan de bevolking oplegde door naakt op haar paard te rijden door de straten van Coventry, haar lichaam enkel bedekt door haar lange haren. De waarden waar Lady Godiva voor staat – vrijgevigheid, passie, moed en een innovatieve geest – zijn nog steeds een bron van inspiratie voor het chocoladehuis Godiva. Tot op vandaag is haar afbeelding het symbool van het Godiva merk.

In 1945 opent de familie Draps haar eerste winkel op de Leopold II-laan in Brussel. Drie jaar later openen ze de flagship store van het merk op de Grote Markt in Brussel.

Truffels zijn ongetwijfeld de meest iconische chocolades van Godiva. Pierre Draps creëerde in 1946 zijn Truffe Originale, een mousse van intense pure chocolade, omhuld met een dun laagje pure chocolade en gerold in puur cacaopoeder. Na al die jaren is deze lekkernij nog steeds een bestseller. De meester-chocolatiers van Godiva gaan graag op zoek naar nieuwe interpretaties van originele recepten. De Truffe Noir Intense en de Truffe Perle Noir zijn daar recente voorbeelden van.

In 2012 overlijdt Pierre Draps op 93-jarige leeftijd. Hij laat een geweldige erfenis na. Zelfs in zijn laatste levensjaren is Pierre nog gefascineerd door zijn vak. Zo laat hij nog kleine aanpassingen uitvoeren aan de recepten van de karamels, de truffels en de kersen gedoopt in chocolade. In 2007 ontwerpt hij zelf een nieuw assortiment chocolaatjes om de restauratie van de oorspronkelijke Godiva flagship store op de Grote Markt in Brussel te vieren. “Je moet geduld hebben in dit metier,” zei hij eens. “Als je te snel wil gaan, lukt het niet.”

Het opmerkelijke verhaal van Godiva wordt gekenmerkt door passie, toewijding en een niet aflatende liefde voor het metier. Altijd op het ritme van de kalender: Valentijn, Kerstmis, Pasen … De belangrijke tijdstippen van het jaar geven aanleiding tot originele creaties verpakt in prachtige doosjes. Al vele decennia worden ze uitgestald in betoverende etalages om de voorbijgangers te verleiden. De nieuwe creaties worden gemaakt met veel respect voor het vakmanschap en traditie van de familie Draps. Sinds 1968 is Godiva erkend als gebrevetteerde Hofleverancier van België, een bewijs van uitmuntendheid.

 


Ontdek onze andere merken