Pralines zijn al meer dan een eeuw dé chocoladebonbon van de Belgische lekkerbek.
Jean Neuhaus jr., die een apotheker was, verving de medicijnen door verse room en creëerde zo de eerste gevulde chocoladebonbon. Hij noemde zijn uitvinding een ‘praline’. Het was meteen een succes!

Intussen zijn pralines over de hele wereld bekend en worden ze naar overal geëxporteerd. Zelfs de meest veeleisende fijnproevers zijn er dol op.

Onafscheidelijk verbonden met de praline is het pralinedoosje. Het was de vrouw van Jean Neuhaus die het doosje ontwierp om de pralines mooi en elegant te presenteren, net als juwelen. Het doosje is sinds 1915 gedeponeerd, maar dit octrooi dat aan Neuhaus het exclusieve gebruiksrecht geeft, is echter nooit toegepast. Het pralinedoosje werd het ultieme geschenk en is een blijvend succes.

Al meer dan 100 jaar volgen de chocolatiers elkaar op. Niet alleen bij de traditionele merken zoals Neuhaus, Godiva, Corné Port-Royal, Leonidas, maar ook bij recentere merken zoals Galler. Ze wedijveren met elkaar via hun creativiteit en bieden nieuwe smaakervaringen aan. Dat doen ze steeds met respect voor het traditionele vakmanschap en met gebruik van grondstoffen van de hoogste kwaliteit. Van heel wat pralines is het recept na al die jaren nog steeds ongewijzigd. Iedereen kan er dus van blijven genieten.

Bij The Belgian Chocolate House zijn we erg trots dat we alle grote pralinemerken onder één dak kunnen aanbieden – een wereldexclusiviteit! Niet alleen Neuhaus, de bedenker van de praline, maar ook alle andere ambachtelijke merken – Godiva, Corné Port-Royal, Leonidas, Galler, Pierre Marcolini, … Samen hebben ze van dit artisanaal juweeltje een onweerstaanbare delicatesse gemaakt.

Er zijn veel soorten pralines. Onder het laagje chocolade kunnen de meest diverse vullingen zitten die in combinatie met de chocolade een unieke smaakervaring bieden.
De klassiekers zijn:
– Praliné, een mix van een krokante en zachte vulling bereid op basis van hazelnoten en amandelen die voor het fijnmalen eerst worden gekarameliseerd.
– Ganache, een smeuïge mengeling van chocolade en verse room. Ganache kan worden gemaakt op basis van enkel chocolade, of doordrenkt zijn met een speciale smaak (fruit, violet, enz.).
– Gianduja, een zachte pasta van chocolade en fijngemalen hazelnoten waaraan nog andere fijngemalen noten kunnen worden toegevoegd (amandelen of soms walnoten). Poedersuiker en vetstof (cacaoboter, patisserieboter of verse room) zijn de andere ingrediënten.
– Marsepein, een pasta met een subtiele smaak gemaakt van fijngemalen amandelen en suiker.

Andere specialiteiten zoals truffels en orangettes, verfijnde combinaties met fruit of kruiden, laten eveneens een opmerkelijke expertise zien. De meester-chocolatiers laten hun inspiratie de vrije loop. Dat zorgt continu voor een vernieuwing van het unieke product dat de Belgische praline is. Fijnproevers genieten er wereldwijd van.

Door onvermoeibaar te streven naar unieke smaken en enkel te werken met natuurlijke producten is de Belgische praline een belangrijke vertegenwoordiger van de grote culinaire stroming van de 21ste eeuw.